Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Kantine

Gode matvalg – bedre helse

Kantina – et friområde og en funksjon i en hektisk hverdag

Mange skoler og arbeidsplasser har et kantinetilbud. På videregående skoler, kan mattilbudet i kantina være en viktig bunnlinje – det som styrker elevene for kunnskap og læring, for dannelse og sosial kompetanse. Som skal fylle 25% av elevenes daglige behov for mat. For noen, er kanskje skolens mattilbud det eneste “ordentlige” måltidet gjennom en hel dag. Derfor er det viktig at maten som tilbys i kantina ikke blir redusert til en kostnadseffektiv måte å gi elevene noe å fylle magen med. Det er nok av konkurranse der ute med ferdigmat-tilbydere og lettvinte løsninger som gjerne er usunne og bare gir tom energi.

Matvalget ønsker å løfte frem samfunnsoppdraget til kantinene på videregående skoler. Vi ønsker at den oppvoksende generasjonen får tilgang på bærekraftig og bra mat, og at kantina og de kantineansatte anerkjennes for å bidra med næring, trivsel og godt skolemiljø. Slik blir kantinetilbudet et middel for å bygge fellesskap og en mer mangfoldig matkultur, til å oppnå god livskvalitet og folkehelse, og til å forstå bærekraftig utvikling – regionalt og globalt.

Vi i Matvalget gjør valget enkelt for deg

Vi mener at kantinene på videregående skoler skal være et utstillingsvindu for skolens verdier. Både studieplaner, lærere og lærerbøker kvalitetssikres. Det bør også gjelde maten elevene får servert.

Matvalget bistår fylkeskommuner og videregående kantiner i å implementere en satsning på bærekraftige skolemåltider og økologisk mat. Vi veileder på menyplanlegging, råvarevalg og ernæringsmessig kvalitet. Kan vi erstatte bake-off med egenbakst, eller hvordan utvikle en fullverdig salatbar med varme og kalde vegetariske alternativ? Hvordan kan vi klare å kutte ned på brus- og sukkerholdig konsum til fordel for næringsrike, bærekraftige måltider?

Matvalget bidrar også med økonomianalyse og leverandøroppfølging, og vi fokuserer på systematisk kommunikasjon og forankring av omleggingsprosessen.

Les mer om hvordan vi kan bidra.

Endringstimen

Kantinen er skolens hjerte. Når den skal gjennom store endringer, er det godt å kunne følge en enkel oppskrift. Man bygger et fjell, rokker ved noen sannheter  og erstatter likt med likt – bare bedre. I august i år skal kantinen ved Strømmen videregående skole relanseres – mer økologisk og bærekraftig. Les mer om Strømmen VGS.

Generell veiledning

Folkehøgskole/videregående skole

  • Temaark 3: veiledning for minimum 15 % økologisk

    Last ned

Vil du vite mer om hva Matvalget kan hjelpe din kantine med?

Kontakt