Kantine
Gode matvalg – bedre helse
Kantina – et friområde og en funksjon i en hektisk hverdag
Mange skoler og arbeidsplasser har et kantinetilbud. På videregående skoler, kan mattilbudet i kantina være en viktig bunnlinje – det som styrker elevene for kunnskap og læring, for dannelse og sosial kompetanse. Som skal fylle 25% av elevenes daglige behov for mat. For noen, er kanskje skolens mattilbud det eneste “ordentlige” måltidet gjennom en hel dag. Derfor er det viktig at maten som tilbys i kantina ikke blir redusert til en kostnadseffektiv måte å gi elevene noe å fylle magen med. Det er nok av konkurranse der ute med ferdigmat-tilbydere og lettvinte løsninger som gjerne er usunne og bare gir tom energi.
Matvalget ønsker å løfte frem samfunnsoppdraget til kantinene på videregående skoler. Vi ønsker at den oppvoksende generasjonen får tilgang på bærekraftig og bra mat, og at kantina og de kantineansatte anerkjennes for å bidra med næring, trivsel og godt skolemiljø. Slik blir kantinetilbudet et middel for å bygge fellesskap og en mer mangfoldig matkultur, til å oppnå god livskvalitet og folkehelse, og til å forstå bærekraftig utvikling – regionalt og globalt.
Vi i Matvalget gjør valget enkelt for deg
Vi mener at kantinene på videregående skoler skal være et utstillingsvindu for skolens verdier. Både studieplaner, lærere og lærerbøker kvalitetssikres. Det bør også gjelde maten elevene får servert.
Matvalget bistår fylkeskommuner og videregående kantiner i å implementere en satsning på bærekraftige skolemåltider og økologisk mat. Vi veileder på menyplanlegging, råvarevalg og ernæringsmessig kvalitet. Kan vi erstatte bake-off med egenbakst, eller hvordan utvikle en fullverdig salatbar med varme og kalde vegetariske alternativ? Hvordan kan vi klare å kutte ned på brus- og sukkerholdig konsum til fordel for næringsrike, bærekraftige måltider?
Matvalget bidrar også med økonomianalyse og leverandøroppfølging, og vi fokuserer på systematisk kommunikasjon og forankring av omleggingsprosessen.
Endringstimen
Kantinen er skolens hjerte. Når den skal gjennom store endringer, er det godt å kunne følge en enkel oppskrift. Man bygger et fjell, rokker ved noen sannheter og erstatter likt med likt – bare bedre. I august i år skal kantinen ved Strømmen videregående skole relanseres – mer økologisk og bærekraftig. Les mer om Strømmen VGS.