Offentlige innkjøp
Gode matvalg – bedre resultater
Vi som handler mat fra leverandører gjennom offentlige innkjøpsavtaler kan bidra til bedre økologisk utvalg ved å etterspørre og ikke minst kjøpe økologiske varer jevnlig. Vi kan også kontakte de i kommunen og fylkeskommunen som er ansvarlige for avtalene og informere om at vi ønsker et bedre utvalg av økologisk mat! Jo flere som etterspør og kjøper økologisk jevnlig, desto enklere blir det for leverandøren å ta inn økologiske varer på lager. Vi som spør etter økologisk mat er ikke masete, bare litt ekstra nøye!
Alle statlige, kommunale og fylkeskommunale myndigheter omfattes av Lov om offentlige anskaffelser (LOA). Etter LOA er det lovfestet at offentlige myndigheter under planleggingen av den enkelte anskaffelse skal ta hensyn til miljømessige konsekvenser av anskaffelsen. Etter forskrift om offentlige anskaffelser (FOA) skal det også, så langt det er mulig, stilles konkrete miljøkrav til produktets ytelse. Det er derfor fullt mulig å kjøpe økologiske mat- og drikkevarer og samtidig handle i tråd med regelverket om offentlige anskaffelser. Men dette avhenger av at innkjøpsavtalen som inngås sikrer god tilgang på økologiske varer.
Fra og med 1. januar 2017 kan offentlige innkjøpere benytte anerkjente merkeordninger mer offensivt enn før for å sikre seg leveranser med god miljømessig og sosial/etisk standard på anskaffede varer og tjenester, i henhold til en ny forskrift for offentlige anskaffelser. Les mer på DFØs nettsider.
Bærekraftige måltider i offentlige kjøkken
9.–10. mars 2022 avholdt forsknings- og innovasjonsprosjektet «Kjøp bærekraftig» et seminar hvor Matvalget deltok. Prosjekt har som formål at forskere og anskaffelsesavdelingen i DFØ skal hjelpe offentlige organisasjoner å kjøpe mat og cateringtjenester mer bærekraftig.
Nedenfor kan du se og høre Marte von Krogh og Hanne Ringstrøm forteller om hvordan Matvalget jobber, om Debio og om bærekraftige måltider i offentlig sektor med samarbeidsprosjektet med Viken fylkeskommune som eksempel.