Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Barnehage

Gode matvalg – større matmot

Gode matvalg er dannelse – kunnskap inn med teskje

Mat skal ikke bare mette, men er også en sosial og pedagogisk aktivitet. Når man lager maten sammen i barnehagen, kan det skape både nysgjerrighet, glede, kreativitet og mestring. Det gir utvikling av matmot og grunnlag for en videre aktiv deltakelse fra barnas side, både før, under og etter måltidet. Mat- og måltidsaktiviteter gir barna innsikt i hvor maten kommer fra, hvordan den blir til, hvordan råvarer ser ut, konsistens og smak.

Matvalget veileder til å sette fokus på at mat og måltider er en naturlig del av både omsorg og det pedagogiske arbeidet i barnehagen. 

Felles velferd – felles måltid

Kostholdet de første leveårene har stor betydning for barnas kroppslige og kognitive utvikling og legger grunnsteinene for god helse og måltidsglede resten av livet.

Fra barna er 1-5 år, spiser de mesteparten av hverdagens måltider i barnehagen. Rundt regnet er det snakk om 3-4000 måltider. Mange barn tilbringer omtrent åtte timer i barnehagen fem dager i uka. En real arbeidsdag, med høyt energinivå store deler av tiden. Det vil si at det de spiser, ikke bare er foreldrenes ansvar. En god dag i barnehagen er også grunnlaget til en god dag utenfor barnehagen – på kort og lengre sikt.

Vi i Matvalget gjør valget enkelt for deg

Vi vet at mange barnehager opplever at de har manglende økonomi, kompetanse og kapasitet til matlaging. De færreste har matfaglig ansatte og mange barnehager har sparsommelig med både plass og utstyr.

Matvalget erfarer at det verken kreves faglært kokk eller det trenger å koste mer for å lage gode, næringsrike og bærekraftige måltider. Vi bidrar til å sette fokus på menyplanlegging, innkjøpsrutiner og råvarevalg, samtidig som vi fokuserer på å spre matglede hos både de ansatte og barna.

Les mer om hvordan vi kan bidra.

 

Friske og raske barnehager

I bydel St. Hanshaugen i Oslo skal samtlige 12 offentlige barnehager servere 50 % økologisk! Vi har snakket med Lars Magnus Ottersen som gjennom prosjektet «friske og raske barnehager»  skal få det til å skje!

Vi skrev om arbeidet på St. Hanshaugen i 2017. Les hele historien her.

Vi har også et pågående barnehageprosjekt med bydeler i Oslo kommune.

Veiledningsverktøy

Generell veiledning

Barnehage

  • Temaark 1: veiledning for minimum 15 % økologisk

    Last ned

Menyer

Vil du vite mer om hva Matvalget kan hjelpe din barnehage med?

Kontakt