Økologisk samarbeid på tvers i Østfold
Matvalget har i flere år veiledet de offentlige storkjøkkenene i det nå avsluttede fylket Viken. Når fylket legges ned, forsvinner mange politiske målsettinger og vedtak som ble formulert. Østfold er fylket som ikke ville gi slipp på sin satsing på helsefremmende måltider med høy økologiandel og Matvalget er i fylket for å bistå.
Prosjektperioden er i første omgang skoleåret 2024/2025, og rammene er de samme som i Viken fylkeskommune, nemlig at måltidene som serveres i offentlig regi skal være i tråd med Helsedirektoratets retningslinjer for barn og ungdom og ha en økologiandel på 30 %.
I dette samarbeidet deltar vi også i et forskningsprosjekt ved navn FATE, ledet av Nofima. Prosjektet tar sikte på å utforske sammenhengene mellom holdninger og handlinger knyttet til natur- og klimautfordringer. Matvalgets seks råd i Et bærekraftig måltid er en naturlig part i dette.
– Vi i Matvalget trives godt i et landskap hvor praksis og teoretisk forskning kan sammen bidra til bedre prosjekter med mer varige resultater, kommenterer Caroline Schwanenflugel, rådgiver i Matvalget.
I fylket er det 11 kantiner på videregående skoler som Matvalget skal veilede og følge opp. I økosammenheng er Østfold kjent både for å ha en høy prosentandel økologisk jordbruk målt i areal (i 2024 over 8 %, kun slått av Vestfold) og for å være gode til å finne gode samarbeid over produksjonsenheter. Ulike gårdbrukere jobber sammen og styrke hverandres produksjoner. Kanskje er det denne inngangen til mat som gjør at man i Østfold jobber for å utvikle helt lokale verdikjeder – innad mellom skolene! Østfold har en egen landbruksskole som produserer økologiske produkter og Matvalget bistår i å sikre at både økologisk kjøtt og grønt fra landbruksskolen kan nyttes hos de andre skolene i fylket. Dette er både priseffektivt og senker terskelen for å velge lokale, økologiske råvarer. Kanskje kan denne fremgangsmåten være en nøkkel for andre typer innhold som krever koordinering mellom flere selvstendige kjøkken?

Utover veiledning på skole, arrangerer vi kantinesamlinger (høst 2024 og vår 2025), sistnevnte ikke bare kantineansatte, men også lokale politikere, rektorer og avdelingsledere.
– Mat angår alle! En vellykket satsing på mat og måltider krever ikke bare å vedta et mål, men å følge opp i alle ledd i virksomheten. Vi trenger at alle, fra kantina og opp til ledelsesnivå, forstår hvorfor helsefremmende og økologisk er bra for elevene og de verden de skal arve, og heier på det, sier Schwanenflugel.
Innkjøpsanalysene som har gjort Matvalget til et populært navn i forskningsmiljøene er også en del av prosjektet, og mange av skolene kan allerede i dag vise til god fremgang i å øke andelen økologisk, andelen basert på råvarer og andelen som er i henhold til Helsedirektoratets anbefalinger.
Matvalget deltar også som part i fylkets utvikling av egen matstrategi. Strategien er fylkeskommunal i eierskap, men involverer lokal primærnæring, øvrig næringsliv og aktører i fylket som vil jobbe sammen for en fremtidsrettet strategi på feltet.
– Østfold gjør mye rett og for oss er det givende å se alle dem som vil noe mer, og støtte dem på veien, avslutter Schwanenflugel.