Mer trøndersk mat i offentlige måltider med Matvalget
Vi har vært med fra starten, men i fjor vår ble det avgjort at Matvalget de neste tre årene skal dele sin fagkompetanse innen bærekraftige måltider med kommunale, fylkeskommunale og statlige aktører i Trøndelag! Satsingen «Mer trøndersk mat i offentlige måltider» tar seg som mål at 50 % av det offentlige måltidstilbudet skal innen 2030 være produsert i fylket, og vår rolle blir å bistå med overgangen fra festtale til konkrete måltider ute i kantiner og messehaller.
Økt bruk av trøndersk mat inn i offentlige måltider for å styrke bærekraft, folkehelse, matkultur og matberedskap i regionen, er det man tar sikte på. Matvalgets kompetanse innen disse områdene er godt etablert, og vi gleder oss til å sette i gang i et fylke med stolte mattradisjoner og en stor vilje til å bryne seg på nye utfordringer.
«Dette er nybrottsarbeid, både for oss og for de vi samarbeider med» kommenterer Ann Kristin Møsth Wang i Matvalget.
Satsingen strekker seg fra 2024 til 2027, og vil involvere alle forvaltningsnivåene, noe som er nytt i norsk sammenheng. Trondheim skal være en av tre piloter på kommunalt nivå, fylkeskommunen ønsker å gjennomføre satsingen på kantiner på videregående skole, og fra statlig hold er Luftforsvaret – Ørland flystasjon med.
I en tid hvor bærekraft og beredskap er stadig viktigere, er økt bruk av lokale råvarer viktig. Som grunnlag for satsingen ligger flere planer for å øke produksjon, foredling og konsum av lokale råvarer, deriblant økologiske produkter. Mens aktørene i regionen er gode på støtte og løfte hverandre, trengs fortsatt et løft i å sette det hele i en sammenheng.
«Ingenting kommer av seg selv. Vår jobb blir å hjelpe en godt etablert og sterk matregion til å utvikle en helhetlig mat- og måltidspolitikk for det offentlige», sier Ann Kristin. «Det betyr å systematisk jobbe seg gjennom innkjøpspolitikken til de ulike aktørene og etablere ordninger som sikrer at en stor nok andel av råvarene som kjøpes inn faktisk kommer fra en økobonde og er i sesong lokalt, og at maten som til slutt serveres er både velsmakende, bærekraftig og helsefremmende.»
I satsingen forplikter man seg til å øke bruken av trøndersk mat, øke bruken av norsk økologisk mat, etablere kunnskap om innkjøpspraksisen hos de offentlige aktørene, og øke kompetansen både hos de som kjøper inn og de som lager maten.
Sentralt i Matvalgets tilnærming er våre seks råd for et bærekraftig måltid. Gjennom å følge alle disse seks rådene, er det mulig å øke innkjøpene av økologisk og kortreist/lokalprodusert mat uten å vesentlig øke innkjøpskostnader totalt, gjennom å legge om menyen til rimelig, råvarebasert mat. Samtidig gir rådene en helhetlig tilnærming til flere miljøaspekter i matsystemet, og til regional verdiskaping gjennom søkelys på sesong og lokal mat. Et bærekraftig måltid er dessuten i tråd med Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider.
Vi gleder oss til å samarbeide med Trøndelag!