Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Videregående skoler i Viken satser på mer økologisk

  • Publisert
  • Oppdatert

Fra nettsidene til Akershus fylkeskommune:

Når 25 fylkeskommunale kantiner fra Akershus og Buskerud skal legge om til bærekraftig drift hjelper det med inspirasjon fra noen som har lykkes. 14. august var de på besøk på Strømmen videregående skole.

Siri Solberg (t.v.) og Ann Kristin Wang er rådgivere i Matvalget, og har jobbet tett med kantinepersonalet ved Strømmen videregående skole siden februar. – Vi kjenner på en plikt og respekt overfor tidligere generasjoner for å forvalte maten på riktig måte, sa Wang under samlingen.

– Kantinen er en av de viktigste tjenestene en videregående skole tilbyr. Dette er faktisk den eneste arenaen på skolen hvor man ikke skal prestere. Samtidig er sunn og næringsrik mat en stor forutsetning for å kunne yte maksimalt, og en god matkultur er noe av det viktigste i å trene elevene opp i sosial kompetanse, sier Ann Kristin Wang, mat- og miljøveileder i Matvalget.

Wang vet hva hun snakker om. Sammen med kollegaene Siri Solberg og Leif Magne Grastveit har hun bistått Strømmen videregående skole i en omlegging til økologisk mat og bærekraftig drift siden februar i år. Matvalget er en veiledningstjeneste som hjelper offentlige og private virksomheter som vil lage bærekraftige måltider, og som i samarbeid med Akershus fylkeskommune har sørget for omlegging til økologisk mat ved de videregående skolene i Akershus.

Stor endringsvilje
Ferdignudler og halvfabrikata i kantinen på Strømmen er nå erstattet med hjemmelagd, økologisk og kortreist mat i alle varianter. Til skolestart står blant annet kaldgrøt, smoothie, hjemmebakte focaccia, rundstykker og horn på menyen. Alt basert på lokale råvarer i sesong.

Wang skryter av endringsviljen og -kraften til skolekantinen, og forteller at fra første stund har det vært en «brette opp ermene»-mentalitet.

– Hele prosessen har vært morsom og lærerik. For meg er bærekraft det å lage sunn mat fra bunnen av. Det var spennende å gjennomføre en slik endring midt i et skoleår, men med ledelsen i ryggen har det vært mulig å utføre det i praksis, forteller Hege Clasén Andersen, kantineleder ved Strømmen videregående skole.

Hun opplyser at kantinen tidligere hadde faste utgifter på rundt 30 000 kroner på ferdigproduserte brød og baguetter.

– Men da vi begynte å bake selv, med økologisk og lokalprodusert mel, ble utgiftene redusert til 3000 kroner, påpeker hun, og legger til at selv om de så langt ikke har økt omsetningen har den heller ikke gått ned.

– Og vi håper på en ytterligere økning nå som kantinen åpner i helt ny drakt og med nytt materiell til skolestart, sier en forventningsfull kantineleder.

– Viken satser på kantinene
Strømmen videregående er del av en større satsing på økologisk mat i Akershus fylkeskommune, som er vedtatt av fylkestinget i Akershus. Målet er at 25 % av alle innkjøpte varer ved de fylkeskommunale kantinene skal være økologiske, og at dette skal videreføres i Viken som en konkretisering av FNs bærekraftsmål fra 2020. Hittil har tre videregående skoler i Akershus nådd målet, og oppnådd Debios valørmerke i bronse (se faktaboks). Prosjektet er finansiert 50/50 av Akershus fylkeskommune og Matvalget, der sistnevnte står for fagkompetansen.

– Målet omfatter alle de videregående skolene i Akershus, og med Jessheim, Holmen og Strømmen i front er vi på god vei, sier Morten Ellingsen, som leder prosjektet i Akershus fylkeskommune.

Buskerud fylkeskommune har på sin side vedtatt et mål om at 50 % av maten i kantinene skal være økologisk, samt at utvalget i kantinene skal følge anbefalingene fra Helsedirektoratet. I Buskerud er Ål, Eiker og Hønefoss videregående skoler, i tillegg til kantinen på fylkeshuset, på god vei mot 50 % økologi.

– Vi skal jobbe for en tilsvarende samling i Viken neste år, hvor vi kan høste erfaring fra hverandre. Viken skal satse på kantinene, fastslår Magne Skaalvik i Buskerud fylkeskommune.

– Elevene sitter igjen med gevinstene
Ann Kristin Wang mener at det økologiske verdigrunnlaget i seg selv er bærekraftig per definisjon.

– Man bruker lokal mat i sesong, bruker hele råvaren. Det er et verdigrunnlag som handler om å ta vare på og forvalte de ressursene som finnes på en god måte. Det har vært utrolig gøy og inspirerende å se at dette også fungerer i en kantine som skal være markedsstyrt. Vi lager sunn og god mat for samme pris som ferdigprosessert mat. Her er det elevene som sitter igjen med gevinsten og ikke de store markedsaktørene, avrunder hun.

Del denne artikkelen

Kontakt