Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Oppskrift på en skikkelig digg og bærekraftig skolestart

  • Publisert
  • Oppdatert

Ingredienser:

1 del spente elever og lærere
1 del nytenkende skoleledelse
1 del overordnet strategi for måltidstilbudet
3 griller
3 serveringsbord med miljøvennlig engangspapp og bestikk
1 driftig, kløktig og kunnskapsrik kantineleder med 4 gode medarbeidere
1000 bakte poteter
1000 pakker med urtesmør
6 forskjellige grønnsakstyper på grillen
Friske og fargerike salater

Et nytt høstsemester med skolestart er i gang og på videregående skoler noe som betyr velkommen til mange nye elever. De skal i gang med en ny fase av livet; de er i ferd med å bli voksne. I Viken er alle videregående skoleelever en del av den fylkeskommunale Strategi for helsefremmende skoler, som har mål om å sikre elevene trivsel, god psykisk og fysisk helse slik at de har vilkårene for å lære. Denne strategien er i tråd med forskningen på området. En del av Strategien for helsefremmende skoler handler om mattilbudet på skolene. Til sammen 33 av Vikens totalt 58 videregående skoler er godt i gang med Vikens satsning på bærekraftige kantiner. Alle skolene i Viken har sosiale tiltak på dagsorden for å ta hjertelig imot alle elever ved skolestart, og et tradisjonelt tiltak er å ha et gratis grillarrangement med alle elever og lærere i skolegården.

18. august var det grilldag på Rud videregående skole. Rud valgte en annen løsning på den tradisjonelle grillpølsa og burgeren, og satset på en grillfest helt i tråd med sunn og bærekraftig skolemat for ungdommene våre:

Hele ledelsen på skolen stilte sammen med kantinas ansatte og veiledningstjenesten Matvalget for å servere 800 skoleelever og lærerne deilig bakt potet med grilla grønnsaker, kryddersmør, salat og dressing. Musikken var på full guffe, køene lange og muntre, og på grillen lå det, foruten flotte bakepoteter, marinerte grønnsaker i sesong; gulrøtter, paprika, blomkål, gulbeter, rødløk og squash i nydelige farger. Alle som ikke var vant til et stort mangfold av økologiske grønnsaker på tallerkenen, fikk sjansen til å prøve ut nye smaker i nydelig sensommersol. Savnet etter pølser uteble.

Få skoler tør å ta sjansen Rud videregående skole gjorde og skylder på forventningene til elevene, mens det som oftest er et faktum er at ungdommene våre er takknemlige, høflige og setter stor pris på at noen vil tilby dem noe som både smaker godt, er bra for dem og for miljøet.

Fortellingen om hva ungdommen liker, er kanskje basert på en forestilling om at de bare liker såkalt junk food. Men når det er vi voksne som styrer matvalgene i skolen, ender vi opp med å gi ungdommene dårlige alternativer istedenfor å ta ansvarlige avgjørelser i matveien og vise at man kan lykkes med det.

Hele skolen er en læringsarena, dette må gjenspeiles også i matserveringen – og kanskje kan man etablere noen gode vaner for videre matvalg. Enkel, sunn og god hverdagsmat i tråd med Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i skolen fremmer folkehelsa.

Å endre vaner er krevende, men ikke umulig. Samtidig må tilliten gis kantinepersonalet som gjør alt de kan for å tilfredsstille alles ønsker. I tråd med læreplanen og skolen som læringsarena, må vi gå bort fra å serve elevene våre det vi tror de vil ha og over til å vise dem omsorg gjennom mattilbudet. Viken er godt i gang med å vise at kantiner kan servere lokale og økologiske grønnsaker, og at dette er mat ungdommer ønsker.

Del denne artikkelen

Kontakt