Økologisk mat er en del av et bærekraftig kosthold
- Publisert
- Oppdatert
Ernæring er ikke bare ernæring. Hvilken mat vi spiser har ikke bare konsekvenser kun for egen kropp, men gjennom blant annet produksjonsformen også for jorda vi lever på. I sommerens nummer av Norsk tidsskrift for ernæring presenterte FHIs Senter for bærekraftig kosthold en gjennomgang av hva som kan utgjøre et bærekraftig kosthold. Et bærekraftig kosthold «fremmer helse og velvære, har lav miljøpåvirkning, er tilgjengelig, rimelig, trygt, rettferdig og kulturelt akseptabelt. Disse generelle prinsippene må imidlertid oversettes til hva som er relevant i en norsk kontekst», skriver de og peker på at «mat som er bra for helsen er stort sett også bra for miljøet, og å følge kostrådene er et viktig skritt mot et bærekraftig kosthold.»
I denne artikkelen sammenlignet forfatterne økologiske først mot ikke-økologiske landbruksformer og deretter økologiske mot regenerative. Vi mente at denne måten å sammenstille driftsformene ikke egentlig kommuniserte godt nok forskjellen i miljøgevinst ved å prioritere økologisk, slik man gjør i bærekraftskapittelet av kostrådene. Vi valgte derfor å skrive et supplerende innlegg i tidsskriftet hvor vi utdyper våre tanker om miljø, landbruksmetoder og nytten i å anbefale synlig miljømerking i butikk til forbrukere som ønsker å ta bærekraftige matvalg.
Fra samme nummer kan vi også anbefale artikkelen til Kristian Nikolai Jæger Hansen m. fl. som diskuterer økologisk versus ikke-økologisk melk i et klimaperspektiv (siste ord er ikke sagt, men de peker på lavere utslipp av klimagasser per produsert kg melk fra økologiske kyr).