Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Ny leder for Matvalget!

  • Publisert
  • Oppdatert

Høsten var vi på jakt etter ny leder og valget falt på vår egen Leif Magne Grastveit. Han har vært en del av Matvalget siden 2018 og kjenner feltet godt.  Vi spør ham hva han tar med seg inn i stillingen.

– Min fremste kompetanse er at jeg har mye erfaring fra å være ute i kjøkken og erfare de reelle utfordringene man står i hver dag. Jeg har jobbet som kokk i mange år før jeg kom til Matvalget for sju år siden. For å få til et matsystem der vi lager gode måltider i offentlige kjøkken, med økologiske råvarer så er vi avhengig av at systemet legger til rette for at det den lokale bonden produserer er tilgjengelig og kommer seg inn på kjøkkenet. Det er noe som blir veldig spennende å jobbe med fremover: Hvordan kan vi sette ambisjonene om sunne, bærekraftige og lokale måltider ut i praksis!?

Ja, går det fremover på området?

–  Mange steder gjør det faktisk det. Noen fylker har vi jobbet med i flere år og de ligger stabilt på gode innkjøp av økologisk, råvarebasert og helsefremmende mat, noe vi måler og gir tilbakemelding på underveis. Det er et stort engasjement i mange fylker og kommuner for tiden. Det er et moment i matnorge, det rettes mye oppmerksomhet mot økologisk mat og lokal mat og hvordan det offentlige skal bidra til gode matopplevelser og god folkehelse samtidig som de støtter den norske bonden.

Fra statsråd til skoleelever, alle trenger mat. Foto: Birgitta Eva Hollander

Matvalget vant nylig anbudskonkurransen for oppdraget om å øke forbruket av økologiske og lokale produkter i offentlig storkjøkken. Gratulerer med det! Hva skal til for å øke forbruket?

– Vi trenger offentlige aktører som samordner seg og jobber målretta med tematikken. Vi trenger politiske beslutninger og målsettinger og vi trenger ledere som følger disse opp. Samtidig trenger vi tålmodighet til å ta ett steg om gangen, slik at vi lærer underveis og justere kursen når det trengs. Det gjelder å huske hva målet er: Mer råvarer som fremmer god helse, bærekraftig matproduksjon, mat om ivaretar offentlig økonomi og ikke minst, at vi skal spre MATGLEDE. Spis med glede som Helsedirektorat sier!

Hva er de største utfordringene for Matvalget de kommende åra?

– Den største utfordringen til Matvalget fremover tror jeg kommer til å være kapasitet til å gi alle som ønsker et tilbud om veiledning. Det er et luksusproblem som jeg gleder meg som ny leder gleder meg til å ta tak i, og sikre at vi kan bidra til at alle fylker og kommuner jobber godt med bærekraftige måltider i årene som kommer. Vi har en strategi for økologisk jordbruk som legger til grunn til stortingsvedtaket om 10 % økologisk produksjon innen 2032 – da må noen kjøpe maten som produseres og det krever et krafttak for alle som kjøper inn mat. Samtidig må vi jobbe for å nå mål om lokalmat og mat som fremmer folkehelse.

Hva kommer Matvalget til å prioritere fremover?

– Matvalget skal fremover jobbe med å utvikle våre tjenester. Det er for eksempel mange muligheter knyttet til analyser av innkjøpene som det offentlige gjør. Her blir det spesielt spennende og lærerikt å belyse opprinnelsen til maten som det offentlige kjøper inn. Det viktigste vi gjør handler likevel om det som skjer på kjøkkenet: Det har det alltid vært og kommer til å være fremover også. Vårt mål er at maten som serveres i det offentlige skal ha en standard som sikrer at maten er bærekraftig, økologisk, sunn og GOD.

Del denne artikkelen

Kontakt