Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Historisk tildeling av økologimerke til Jessheim vgs

  • Publisert
  • Oppdatert

Fra Akershus.no:

Jessheim videregående skole ble tildelt Debios valørmerke i bronse for deres satsning innen økologisk mat i skolens kantine, som den første videregående skolen på Østlandet.

Kantineleder Lill Jorunn Trondrud fikk klippet snoren, etter ett års arbeid med å få på plass valørmerket i bronse.

Kantinen på Jessheim videregående skole fikk en nyåpning 14. desember, nå som valørmerket av Debio. Kantineleder Lill Jorunn Trondrud fikk klippet snoren, etter ett års arbeid med å få på plass valørmerket i bronse.

– Jeg er veldig stolt, det er utrolig gøy, jubler en glad Trondrud. Fra før finnes det kun én annen videregående skole i hele landet som har fått den samme sertifiseringen, men Jessheim videregående skole ble den første i Akershus og på Østlandet. Hun vil takke skolens ledelse, medarbeidere og Matvalget for støtten.

– Jeg liker jo å lage mat fra bunnen av. Likevel tror jeg ikke vi hadde fått på plass denne sertifiseringen om det ikke hadde vært for ledelsen. De har gitt meg frie tøyler til å få det til. Nå er 15 % av all maten vi selger økologisk. 49 % av innkjøpet av grønnsaker er også økologisk. Jeg har fått mye god hjelp av de andre damene som jobber på kjøkkenet her, og fått god veiledning av Matvalget, forteller Trondrud.

Mindre matsvinn
I tillegg til god og sunn mat, er det flere positive sider ved å satse økologisk. Med en ny salatvekt, er det en tydelig nedgang i matsvinn i kantinen.

– Nå kan elevene selv velge hvor mye økologisk salat de ønsker å spise, med en ny vekt som vi har fått. Da slipper vi at elevene må kjøpe store salatesker som de ikke orker å spise opp. Matsvinnet har sunket betraktelig, påpeker Trondrud. Kantinelederen håper å øke prosentandelen på økologisk mat i kantinen for fremtiden, men vil møte utfordringer fra produsentene av maten.

– Jeg skulle gjerne kommet over 50 % på økologiske grønnsaker, men det er rett og slett ikke mer å få kjøpt. Jeg tror kantinen kunne ha oppnådd en virkelig stor andel i økologisk sertifisering, om for eksempel Tine kunne kommet med økologiske meieriprodukter og drikke. Tenk om man kunne ha økologisk iskaffe, sjokolademelk og go’ morgen yoghurt. Det hadde vært bra, sier kantinelederen.

Akershus satser på øko-matAkershus fylkeskommune har vedtatt at 25 % av innkjøpene til kantinene i fylket skal være økologiske innen 2020. Matvalget har begynt prosessen med å veilede kantinene i mer bærekraftig drift, og har i høst besøkt 11 kantiner i de videregående skolene i Akershus. Derfor har Matvalget vært en viktig veileder på veien.

– Det kreves målsetninger, mot, hårete mål og struktur. Alt dette har Jessheim videregående skole. Matvalget er glade for å kunne løfte fram kantinen og de som jobber der. Lill Jorunn og de andre kantine-ansatte har gjort en kjempejobb som det er all grunn til å være stolt av, sier mat- og miljøveileier i Matvalget, Ann Kristin Wang. Også rektor Marit Gran er meget glad for å ha medarbeidere som tar initiativ.

– Som rektor på en skole med 1500 elever ser jeg det som kjempeviktig at maten vi serverer er sunn og bærekraftig. Vi skal gi ungdommene et godt grunnlag for skolearbeidet og den skal være så god at de velger å kjøpe maten i kantina fremfor i nærmeste butikk. Vår kantineleder har både kompetanse og energi til få til nettopp dette. Jeg er virkelig imponert over hva hun har fått til, avslutter Gran.

Del denne artikkelen

Kontakt