Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Fra pølser og brus til økologisk salatbar med Matvalgets hjelp

  • Publisert
  • Oppdatert

– Jeg var opptatt av å være snill. Gi elevene det jeg trodde de ville ha. Men det er jo egentlig mye mer omsorg i å gi dem god hjemmelaget mat som kroppen deres trenger, oppsummerer hun.

Slik ordlegger kantineleder Lisa Ryland seg når Nationen har besøkt Halden videregående skole for å snakke om samarbeidet mellom Østfold fylkeskommune og Matvalget.

I saken kan vi lese hvordan skolen har gått fra under halvparten av maten i tråd med Helsedirektoratets retningslinjer, lite råvarer og ikke noe økologisk til på to år kunne vise til 80 % i henhold til retningslinjene, 70 % råvarebasert og nesten en tredjedel økologisk.

Matvalget høster ros for å gi «god oppfølging uten pekefinger»:

«Å få byråkratiske tvangstrøyer tredd ned over hodet, var ikke veien å gå før å gjøre kantinelederen motivert.

Først da Matvalget kom på banen, snudde det.

Matvalget er en del av Debio som bidrar med kompetanse og praktiske verktøy til offentlige institusjoner som ønsker å servere økologisk og bærekraftig mat.»

– Skolen skal være en arena for lære å ta gode valg i livet på alle arenaer, også når det gjelder kosthold. Hvis vi ønsker at elevene faktisk skal lære å spise sunn, næringsrik og bærekraftig mat, så kan vi ikke gi dem brus og boller i kantina, sier rektor Støten.

– Det var vært en holdningsreise for alle involverte og en ganske trang fødsel. Men vi er veldig fornøyde med at vi har gått fra dårligst til best i klassen på bare noen få år, sier Støten.

Kanskje er det en samfunnsmessig lønnsomhet som ligger til bunn når rektor konkluderer med at satsingen er nyttig og viktig.

– Det går jo på samme budsjett som bøker eller assistentstillinger, så man må velge å prioritere det. En sunn og helsebringende kantine er et underskuddsprosjekt i budsjettet, men på lang sikt tror jeg det er en god investering likevel, sier rektoren.

Matvalgets leder Marte von Krogh mener at satsinger som Østfold kan være viktige både for å bedre folkehelse og stimulere norsk økologisk produksjon.

– Vi mener at hvis bærekraftige matsystemer og økologisk landbruk skal bli noe mer enn fine ord i festtaler, må det offentlige gå foran som et godt eksempel i sine innkjøp, sier hun.

Foto: Camilla Mellemstrand/Nationen

Del denne artikkelen

Kontakt