Engasjerte politikere på skolekantinebesøk
- Publisert
- Oppdatert
Matvalget inviterte med seg Venstre-leder Guri Melby, politisk rådgiver Oda Mo Eikefet og fylkestingsrepresentant for Venstre i Akershus fylkeskommune Tobias Waage Bremnes på besøk til Asker videregående skole for å oppleve en av Norges bærekraftige skolekantiner i praksis.
Vi ble tilbudt et fullverdig måltid i skolens salatbar sammen med kantineleder Kristian Augestad Halvorsen og rektor Cathrine Kittilsen Zandjani. Asker vgs var en av flere pilotskoler Matvalget har jobbet med på oppdrag for tidligere Viken fylkeskommune. De gjennomfører en annen løsning på skolens matservering enn det som er vanlig praksis i dagens Norge, der storkiosk med inntjening er normen. Når undervisningen og skolens mat- og drikketilbud står i sterk kontrast til hverandre, blir det vanskelig å være ungdom og skulle ta gode valg for seg selv, samtidig som man har behov for et ernæringstilbud som gir varig energi ut skoledagen.
Politikerne fikk kjenne hvordan vedtatt matpolitikk kan smake, og hvordan en bærekraftig og sunn skolekantine henger sammen med skolens samfunnsoppdrag. Slik kan kantina være en del av undervisningen og ikke en løsrevet funksjon. At det er en overgang og krevende å endre vaner stiller læreren Guri Melby seg forståelsesfull til, og at det derfor er viktig at man tørr å stå i overgangsfasene fra brus til vann, påsmurt og varmmat til en mer arbeidseffektiv og næringsrik praksis der råvarebasert mat står sentralt, også økonomisk.

Når vi kommer til kantina, møtes vi av en fargerik og bugnende salatbar med ferske og sylta grønnsaker og belgvekster, kalde og varme retter og et stort fravær av ferdigmat. Brus og energidrikker er erstattet av vann.
Skolen var tidligere en del av Viken-satsingen på helsefremmende og bærekraftig mat. Når storfylket er borte, består den høye kvaliteten på maten, takket være en kantineleder som får tenke kreativt og bruke sine fagkunnskaper og en rektor som er tett på og legger til rette for at den bærekraftige kantina skal kunne fungere på flere plan i skolen.
Vi inviterte Venstres leder for å oppleve dette i praksis. Det er en lang vei fra gode politiske intensjoner til praktisk hverdag, og den er heller ikke enkel og friksjonsfri. Mange hensyn og tilpasninger skal tas, og i dette arbeidet kreves det god dialog med alle involverte fra politikeren til kokken. Matvalget som rådgivende funksjon er opptatt av forståelsen hos de ulike leddene for hvordan de kan hjelpe hverandre å utføre gode oppdrag, og at de forstår de vedtatte målsettingene.
Venstre-lederen og Matvalgets representanter er samstemte i at man får ikke varig endring til et bedre måltidstilbud om man skal lage en streng norm som alle skal følge. Man må finne de løsningene som fungerer best med hensyn til fagpersonalets ønsker og kvalifikasjoner, kjøkkenets fasiliteter og elevenes behov.

Matvalget-rådgiver Kristine Svenningsen roste sin kollega Hanne Ringstrøm for å nettopp dyrke de kvalitetene som er på stedet i samspillet med kantinenes ansatte, noe som skaper innovasjon og skaper en kantine som kan levere på samme nivå, også uten støtte fra Matvalget. Rektor samstemmer.
– Vi hadde i utgangspunktet et kjøkken mest egnet til å smøre bagetter, men da vi fikk hjelp fra Matvalget og fylkeskommunen påla seg å servere bedre måltider, tenkte vi «vi må gjøre noe med kjøkkenet for å kunne levere på kravene» og da ble det med ett mye bedre, kommenterer rektor Cathrine.
Salatbaren er et eksempel på innovasjonen, både på ressursbruk og smaksrikdom. Overskuddsgrønnsaker vil ved ukeslutt syltes og så inngå i neste ukes salatbar. Friske smaker med variert krydring. Alle elever og ansatte ved skolen har stående tilbud om å kjøpe en enkel matboks med bestikk til en rimelig penge som de selv tar ansvar for. Dette er inngangsbilletten til skolens matservering. Ikke bare er det en fin øvelse i å vaske opp og holde orden for elevene, men det gjør at kantina er fullstendig uten engangsemballasje.
Vikens slagord var Kantina er hjertet i skolen. Det er den helt klart på Asker vgs. Kantinelederen deler historier om møter med elever og om hvordan de kan være en annen type voksenforbilde enn lærerne. Det er dessuten mye psykisk helse i å spise godt. I Asker vgs ser de at kantinelederen ikke bare skal sikre at maten står på bordet, men at de fyller en viktig sosialarbeiderrolle.
Kristine peker på at hvordan man bruker kantina sier noe om liv og levnet:
– Hva sier det til elevene om de lærer om bærekraftig utvikling, folkehelse og livsmestring inne i klasserommet, men møter en helt annen virkelighet i kantina? Skolen har et ansvar for å vise at det skolefaglige ikke stopper ved døra, men gjennomsyrer hele skolen. Matserveringen er også pedagogikk.
