Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Endelig er rapporten som beskriver en ny standard for videregående skolekantiner lansert!

  • Publisert
  • Oppdatert

I løpet av Viken fylkeskommune sin levetid, jobbet Matvalget sammen med Viken frem en ny standard for videregående skolekantine. Ikke bare ble det vedtatt en tydelig mat- og måltidspolitikk i fylkeskommunal regi, men vi klarte å iverksette denne politikken i praksis! Og i dette løse utfordringer og finne modeller som svarer ut viktige samfunnsutfordringer knytta til både folkehelse- og bærekraftshensyn; samt behovet for ressurseffektive løsninger til det beste for både offentlig pengebruk og flest mulig elever.

Vi publiserer nå omsider vår rapport, som gir en oppsummerende beskrivelse av Viken fylkeskommunes satsing på bærekraftige kantiner og gratis skolemåltid.

Hovedkonklusjonen er at det er mulig å sette – og gjennomføre – tydelige kvalitetsmål (som forener bærekraft- og folkehelsehensyn) for kantinetilbud i offentlig regi! Men også at en slik satsing krever politisk vilje og tålmodighet fra alle involverte. Agendaen må løftes og forankres bredt, det må settes av ressurser til kompetanseheving og oppfølging av de som skal stå for gjennomføringen av kvaliteten, og det må jobbes aktivt med både avtaleforvaltning og kommunikasjon ut til spisegjestene. Blant annet.

Gjennom satsingen på bærekraftige kantiner har vi funnet at et forenklet, sunt og bærekraftig kantinetilbud er driftseffektivt både i forhold til bemanning og i forhold til råvarekostnad, og det er mulig å oppnå kvalitetsstandarden.

Status for satsingsskolene og øvrige skoler, fjerde kvartal 2024

Elevene skal ha tilgang til rimelig, god og mettende hverdagsmat gjennom skoledagen. Maten og måltidene skal bidra til læring og konsentrasjon, godt psykososialt miljø, og underbygge og være en praktisk arena for å lære om de tverrfaglige læremålene knytta til livsmestring, folkehelse og bærekraft.

For å oppnå dette formålet er det satt tydelige kvalitetsmål for skolemåltidene (både gratis og til salgs). Måltidene skal være sunne og bærekraftige, de skal følge forskriftsfesta retningslinjer for mat og måltider fra helsemyndighetene, matsvinnet skal registreres og holdes lavt, minst 30 % av innkjøpene skal være økologisk, og det oppfordres til å bruke lokale råvarer.

Innsikt i hva offentlig innkjøpere faktisk kjøper inn på matområdet er ofte mangelfullt. I samarbeidet har Matvalget utviklet en nyskapende innkjøpsanalyse som gir svar på nettopp dette. I rapporten dokumenteres den konkrete måloppnåelsen i fylket innen økt økologiandel, andel helsefremmende og andel råvare.

Positiv endring fra prosjektstart til prosjektslutt

Mange av de involverte skolene har gjennomført store endringer i mat- og måltidstilbudet sitt, dokumentert gjennom innkjøpsanalyser av matforbruket til skolene.

Det er samtidig utviklet erfaringer og matkonsepter for mer effektiv drift av mat- og måltidstilbud i skolen som gir rimeligere og bedre mat til flere elever. Dette gir grunnlag for en rasjonell og effektivt offentlig ressursbruk.

Matkonseptene som er utviklet i satsingsperioden er enkle og bygger på stordriftsfordeler:

  • Frokost og lunsj er det elevene trenger i løpet av arbeids- eller skolehverdagen. For å klare å betjene mange med rimelige måltider på få ressurser, krever det at man tenker enkelt – også om utvalget. I en sunn måltidsrytme i hverdagen er godt komponerte måltider viktigere enn et stort utvalg.
  • La verdiskapingen skje på skolen. Ved å bruke matfaglig kompetanse til å lage mat fra bunnen av, skjer verdiskapningen i kantina, ikke i næringsmiddelindustrien. Måltider med rimelige basisråvarer og mye korn, belgvekster og grønnsaker, holder innkjøpskostnadene nede. Dette gir samtidig større fleksibilitet og variasjon i utvalget, og mulighet for å lage mat etter sesong og velge både lokale og økologiske råvarer.
  • Spar arbeidsressurser og lag en effektiv servering gjennom å la gjesten forsyne seg selv i bar-løsninger med flere forsyningslinjer. Videregående skoler kan ha alt fra 150 til 1500 elever, og alle har pauser og lunsj samtidig. Bar-løsninger er også en kostnadseffektiv måte å svare ut behov knytta til elevenes ønsker om variasjon og valgfrihet, og hensyn knytta til livssyn eller allergier.

Bruk prising aktivt for å skape stordriftsfordelene og gjøre tilbudet tilgjengelig for flere elever.

Bakgrunn

I 2020 vedtok fylkestinget i daværende Viken fylkeskommune å innføre en satsing på bærekraftige og helsefremmende kantiner. For å imøtekomme målsetningene og å tilby kantinene kompetanseheving, så fylkeskommunen behov for å knytte til seg kompetanse på helsefremmende og bærekraftig måltider. Det ble inngått en intensjons- og samarbeidsavtale med Matvalget for 2021-24.

Viken opphørte som fylke 1.1.2024. I perioden før det har Matvalget gjennomført både med individuelle tiltak i samarbeid med 33 enkeltskoler, kompetansehevende fellestiltak for kantinepersonale og administrasjonsledere, og tiltak rundt avtaleforvaltning og innkjøpsanalyse. Resultatet av dette er nå samlet i rapporten «En ny standard for mat og måltider i videregående skole».

Del denne artikkelen

Kontakt