Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Dale vgs over all forventning!

  • Publisert
  • Oppdatert

Fylkestinget i Vestland har vedtatt at kantinene som fylket eier skal servere mer miljøvennlig og helsefremmende mat. En av satsningsskolene, Dale vgs, kan skilte med svært gode resultater det siste året.

Fylkeskommunen har sammen med veiledningstjenesten Matvalget satt i gang et prosjekt for å endre måltidstilbudet i videregående skoler i fylket. Målsettingen er å nå 15 % økologisk mat og at mest mulig er i tråd med Helsedirektoratets retningslinjer.

På Dale vgs i Fjaler har de hatt en spennende utfordring gjennom samarbeidet med Matvalget. Mat- og miljøveileder Leif Magne Grastveit har besøkt skolen flere ganger for å lage god og sunn mat i samarbeid med skolekantina. Fokus har vært på bærekraft med redusert matsvinn og økologiske varer, gjerne i form av ulike typer gryn, bønner, frukt, grønnsaker og korn.

Matvalget, som tilbyr praktisk kjøkkenveiledning til storkjøkken som vil legge om til mer bærekraftige måltider, følger nøye med på hvordan prosjektet forløper. De kan rapportere at ved Dale vgs har kantinas innkjøp økt fra 1 % til 24 % økologisk siden andre kvartal i 2022. Hele 67 % av innkjøpene er fra listen over mat Helsedirektoratet anbefaler å spise mer av.

Andel økologisk i kroner fra 2022 til 2023 ved Dale vgs

«Vi har prioritert å tenkje økologisk» forteller rektor Gro Fivelsdal, «Vi har erfart at det kostar med økologiske produkt og i tillegg har det vore prisstigning, men vi ønskte å sjå om vi likevel kunne få til noko bra».

Tallene viser en imponerende innsats fra skolen og spesielt Trude Mari Boge som driver kantina helt alene. Dale vgs har blitt svært gode på målretta innkjøp av økologiske varer. Litt fordi de samordner innkjøpene i kantina med den gratis skolefrokosten. Kantinestyrer Trude Mari Boge er entusiastisk og åpen for nye idéer. Hun baker alt av brødvarer selv og bruker da økologiske råvarer.

I starten var elevene kanskje noe skeptiske, men de er blitt tøffere og tør mer å smake på nye retter. Utvalget av retter har vært variert og noe for enhver smak.

Utover økologisk, skal maten gjerne være fra råvarebasert, lokal, og i sesong. Matvalget-representant Grastveit har vist seg å være så opptatt av å sanke direkte fra naturen at han har plukket kantarellsopp i lange baner mens han besøkte Dale vgs i høst, meldes det fra skolen.

«Vi kan absolutt anbefale andre skular til å prøve ut det same prosjektet for skulekantiner», konkluderer assisterende rektor i ved Dale vgs, Anne-Lise Nikøy.

Del denne artikkelen

Kontakt