Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Akershus fortsetter satsingen på økologisk mat i videregående skole

  • Publisert
  • Oppdatert

Fylkestinget i Akershus behandlet saken om videreføring av vedtaket for økologisk mat i kantinene i fylkets videregående skoler. Etter fylkestingetets behandling av saken, ligger alt til rette for å fortsette satsingen på bærekraftige kantiner og økologi i resten av fylkets videregående skoler.

Fylkestinget har tidligere vedtatt at målsetting om andel økologisk mat, 25 % av verdi av innkjøpte varer, videreføres fram til 2020. Mandag 20. mai bestemte et enstemmig Akershus fylkesting at man skal videreføre vedtaket om omlegging av kantinene i fylket. Nå har tre videregående skoler (vgs) nådd målet, og oppnådd Debios valørmerke i bronse. Etter fylkestingetets behandling av saken, ligger alt til rette for å fortsette satsingen på bærekraftige kantiner og økologi i resten av fylkets videregående skoler. Dermed blir mye «micromat» byttet ut med grønnsaker, fersk bakst, og sunne alternativer.

Har et ansvar
Akershus fylkeskommune har tidligere omtalt Jessheim vgs, som fikk en historisk tildeling av økologimerke fra Debios. Nå følger Holmen vgs og Strømmen vgs like etter. Rektor ved Strømmen vgs, Geir Lindblad, mener dette vil bidra til at elevene blir mer bevisst på hva de putter i munnen.

– Jeg mener at vi som skole har et ansvar når det gjelder å gi elevene våre gode matvaner. Gjennom dette prosjektet håper jeg at elevene våre blir mer bevisste på hva de spiser og at de skjønner behovet for et sunt og godt måltid, sier Lindblad. De kantine-ansatte er også positive til omlegging av mer økologisk mat.

– Nå lager vi all varmmaten fra bunnen av. Det er som med baksten, det er ikke mer jobb enn det er å lage noe spiselig ut av halvfabrikata – som er «solgt inn» som en lettvint og billig løsning for fullverdig mat. Det er det jo ikke! Sannheten er at det hverken er enklere eller raskere», sier Hege Clasén Andersen som er kantineleder på Strømmen vgs. For mange elever og kantine-ansatte er miljøet og sunn mat en viktig grunnpilar.

– Vi bruker økologisk fordi vi tenker på miljøet rundt oss. Vi er så heldige at restaurant- og matfag baker alt vi trenger til kantinen, sier kantineleder, Solveig Iversen, ved Holmen vgs.

Viktig samarbeid
For å nå målet har Akershus fylkeskommune inngått et samarbeid med veiledningstjenesten Matvalget. Matvalget har flere besøk på de videregående skolene, og har jobbet med omleggingen av kantina. Matvalgets oppskrift for å øke innkjøpene av økologisk mat, uten økte kostnader, innebærer er å lage mer mat fra bunnen av med råvarer i sesong. Mer grønt, sesongbasert og hjemmelaget står på menyen. I samarbeid med ledelsen på hver skole, når stadig flere skoler målet. Matvalget roser Akershus fylkeskommune for å ha tatt et valg om bærekraftige kantiner.

– Det økologiske verdigrunnlaget er i seg selv bærekraftig per definisjon. Det er et verdigrunnlag som handler om å ta vare på og forvalte de ressursene som finnes på en god måte Det å ha en sunn kantine og et godt kosthold, er en helt konkret mulighet til livsmestring for elever. Sunn mat gir bedre konsentrasjon, og man blir mer opplagt. En god kantine skaper et fellesskap på skolen, og foreldre kan vite at maten som barna deres får kjøpe er god og sunn mat, sier Ann Kristin Wang, mat- og miljøveileder for Matvalget.

Del denne artikkelen

Kontakt