Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

«Du Godeste» setter ny standard for kantinemat

-Det er så god mat at jeg blir helt rørt! Fortjener jeg dette? Dette er et eksempel på typen tilbakemeldinger Astrid Roppen, leder for kantinekjeden Du Godeste får fra sine kunder. Det er innlysende at de gjør noe riktig.

Tekst og foto Marie Noste Bjørnbeth

Med alle retter laget helt fra bunnen av samt fokus på bærekraft og økologiske varer har lunsjen blitt dagens høydepunkt for de som er så heldige å kunne spise i en «Du godeste» kantine. – Kundene setter pris på at tilbudet er variert og sunt. Ikke minst har vi har hyggelige kjøkkenfolk, sier Astrid. Under ØKOUKA serverer Du Godeste-kantinen hos Geodata 100% økologisk mat. Få steder i Oslo kan tilby det samme. – Økologisk mat er veldig i tiden. Vi benytter oss av mulighetene tiden har. Mange av kokkene våre er opptatt av å ta samfunnsansvar. Det gjør jobben deres mer givende.

Produktsjef David gjør siste finish på tirsdagens lunsj

Mateventyret begynte i 1992. Astrid Roppen var på vei ut i jobb igjen etter endt svangerskapspermisjon og fikk tilbud om å starte en kantine hos NRK dramasenter. Herregud kantine, var det første jeg tenkte. Men etter en inspeksjonsrunde i noen av Oslos litt triste 1990-talls kantiner, bestemte hun seg for å starte en kreativ prosess.

– Jeg så at dette kan jeg gjøre til akkurat det jeg vil. Og slik ble det til at et takknemlig publikum av skuespillere og kunstnere hos NRK dramasenter fikk gleden av å spise kantinemat laget helt fra bunnen av. Noe i nærheten av unikt i kantine-sammenheng. – Det ble en knallstart, mimrer Astrid. Vi har tenkt miljø helt fra starten av. Ikke noe pålegg i kuverter og minst mulig søppel. Motivasjon til dette var lett og hente. Med en gang vi gjorde et miljøbevisst grep ble det applaudert av kunden, sier hun.

Astrid forteller videre at det må være et bevisst valg hos en bedrift å velge Du Godeste som leverandør. -Lunsjen skal ha en ordentlig, real verdi for de ansatte. Hvis ikke vil de ikke forstå prioriteringene våre. Kantinekjeden har hatt fokus på økologi i mange år. Etter veiledning i 2015 fikk de hjelp til å skape en mer bevisst økologisk profil. Matvalget viste vei til norske leverandører av økologisk mat, som blant annet Eiketoppen Gård i Drøbak og Linnestad Gård i Ås. Kortreist mat er alltid å foretrekke.

Ovnsbakt gresskar, med svartkål, parmesan og spiselige blomster
Hver tirsdag er fast vegetardag!

Nå driver Astrid Du Godeste-kantiner på ni ulike lokasjoner. Debios valørmerke i bronse pryder åtte av ni avdelinger. I tillegg har de utarbeidet et Gullmerke-tilbud. Der er 90 -100% av matvarene økologiske. -Jeg trodde at det å bytte ut varer skulle bli opp mot 200 % dyrere og ble veldig glad for å se at det ikke var så dyrt. Ved å bytte ut alle produktene og kjøre kun økologisk sortiment øker ikke prisen med mer enn 40,77%. Til dette konseptet bruker vi akkurat samme meny som de vanligvis kjøper. Økologisk mat tilsvarende bronsemerket koster bare 5,7% mer, sier Astrid. -Fremover ser vi også muligheten for å få veiledning fra Matvalget til å jobbe med å gjøre grep i menyen, slik at vi kan senke kostnadene enda mer.

«Etter veiledning i 2015 fikk de hjelp til å skape en mer bevisst økologisk profil. Matvalget viste vei til norske leverandører av økologisk mat.»

– Astrid Roppen

Apropos 100 % økologisk; viktigheten av å ta sin del av miljøansvaret er høyt opp i bevisstheten hos de ansatte i Du Godeste sine kantiner. – I høst har vi fått inn ladninger fra Linnestad Gård. Det er fantastisk når det kommer mengder med mat inn i lokalene, og man vet at det bare er 24 timer siden de er tatt opp fra jorden. Plutselig må kjøkkensjefene stå å skrubbe poteter som er fulle av jord.

– Vi er inne i et spor som gjør at vi er nødt til å ta grep. Matproduksjonen i verden utgjør minst 25% av Co2-avtrykket. Vi serverer 2000 personer hver dag. Hvis ikke vi tar vår del av ansvaret, hvem skal da gjøre det?

Hvert år arrangerer Astrid «Annerledes» seminaret for sine ansatte. -I år jobber vi med SPLINT og Will Nicholson fra SoCentral for å se nærmere på bedriftens CO2 avtrykk. Deres pilotprosjekt har fått navnet Food Sustainability Heroes. De skal pitche sin pilot på Oslo Innovation Week denne uken. Vi var heldige og ble plukket ut til å være med på dette. –

Kjøttindustrien vil alltid står for store deler av matproduksjonens CO2-utslipp. Er man miljøansvaret bevisst kan man for eksempel gjøre som «Du Godeste», å utnytte mer av dyret. – I år står blant annet nyretapp, blodpudding og kjaker på menyen, avslutter Astrid!

«Matproduksjonen i verden utgjør minst 25% av Co2-avtrykket. Vi serverer 2000 personer hver dag. Hvis ikke vi tar vår del av ansvaret, hvem skal da gjøre det?»

– Astrid Roppen
Hverdagsheltene Mira Oppsal, Krishna Thippana og Aldo Louis Maldonado

Del denne artikkelen

Kontakt