Sunn SFO-mat i Moss kommune
Å sørge for sunn og næringsrik mat på skolen er følgelig et folkehelsetiltak som vil virke sosialt utjevnende. For å imøtekomme kommunens arbeid med å utjevne sosiale helseforskjeller og å være en grønn kommune, ønsker Moss kommune å sette fokus på «det bærekraftige måltidet». Vi ønsker å gjennomføre et prosjekt i samarbeid med Matvalget/DebioInfo og alle SFO-ene i Moss kommune.
Matvalget tilbød:
- Felles oppstartskurs (intro til hvorfor bærekraftig måltid + hvordan) for SFO ledere + andre interesserte på de enkelte skolene. Dette gjennomførtes på ettermiddager/kvelder. Med felles matlaging etterpå.
- Individuell veiledning på skolene (1 hel dag) Der var det et ønske å lage tomatsuppe fra bunnen, bake scones til suppen og forberede langtidhevet brød til neste morgen
- Matvalget har god erfaring med å være ute på observasjon og veiledning i kjøkken. På disse individuelle veiledningene ble det anledning til å se på meny, økonomi, utstyr etc.
- Oppfølging, leverandørmøter, beregning av økoprosent og annen bistand underveis.
Målet er at SFO-barna får et næringsrikt måltid på skolen. Dette er et mål fordi et godt sammensatt kosthold på skolen vil kunne være med på å gi økt trivsel, mer ro og utjevne sosiale forskjeller når det gjelder kosthold.
Målet skulle nås gjennom å gi SFO-måltidet et større innslag av ulike grønnsaker, belgvekster, fullkornsprodukter og større variasjon i måltidene. Det vil også være fokus på å tenke sesongvarer, redusere matsvinn, tenke rene råvarer og vurdere økologiske matvarer.
Det var et mål at SFO-menyene skulle være satt sammen slik at det skaper matglede og nye smaker for barna, og at menyene kan brukes av alle skolene.
- Barn som går på SFO vil få et godt kosthold på SFO.
- Ansatte ved SFO vil få økt kompetanse om mat.
- Familien til SFO-barna vil kunne få økt kunnskap om sunn og bærekraftig mat.
- Prosjektet vil både ha korttidseffekter ved å heve status på måltidet og langtidseffekter pga økt kompetanse, og bedre folkehelse hos barn på SFO.