Matregionen Trøndelag satser på offentlige måltider
I 2022 gjennomfører Matvalget, i samarbeid med Trøndelag fylkeskommune et forprosjekt som skal berede grunnen for en større satsning i fylket. Forprosjektet skal bidra til økt kunnskap om bærekraftige måltider og hvordan offentlige kjøkken i Trøndelag fylkeskommune og i trønderske kommuner kan utvikle en helsefremmende, bærekraftig matkultur, og servere måltider lagd av økologiske råvarer, lokale råvare og mer grønt. Satsningsområdet vil bygge på ambisjonene som ligger i Trøndersk matmanifest og viser frem det offentliges rolle i statusen som European Region of Gastronomy.
Forprosjektet skal bidra til mer kompetanse om bærekraftige måltider. Vi skal jobbe for å mobilisere flere offentlige kantiner, og synliggjøre mulighetene og merverdien i å tilby mer økologisk, mer lokalt og mer grønt i deres menyer. Prosjektet skal bidra til at Miljøfyrtårnsertifiserte skoler og organisasjoner når målet om minimum 15 % økologisk mat.
Vi har valgt ut to pilotkantiner i forprosjektet; Mære videregående skole og kantina i Fylkeshuset på Steinkjer. I arbeidet inn mot hovedprosjektet vil det være viktig å få med kantiner og storkjøkken fra:
- Barnehager
- Skoler og videregående skoler
- Sykehjem
- Andre storkjøkken i Trøndelag
Bakgrunn og behov for prosjektet
Regjeringen har gjennom Hurdalsplattformen og Nasjonal strategi for økologisk landbruk mål om å øke produksjon og omsetningen av lokal mat- og drikke og økologisk mat.
Strategien viser til at en viktig årsak til å videreutvikle økologisk jordbruk er driftsformens bidrag til å gjøre norsk jordbruk mer miljøvennlig. Trøndelag fylkeskommune har en egen handlingsplan for økologisk landbruk, hvor det påpekes viktigheten av å jobbe systematisk med offentlige innkjøp av økologisk mat i egen region.
Skoler
En av gruppene Matvalget jobber mest med er skolekantiner. Vi ønsker å sette en ny standard for offentlige måltidstilbud og maten vi serverer barn og unge er sentral.
Offentlige kantiner
Måltidene er en grunnleggende faktor for å fremme konsentrasjon og læring. Samtidig er det viktig at alt som inntas i kantina ikke blir redusert til en effektiv måte å fylle magen på.