Matgledekorpset
Matgledekorpset
Matvalget er nå blitt en del av Norges Matgledekorps! I løpet av 2021 skal flere sykehjem i Viken få besøk og bli inspirert til å løfte måltidets viktighet og glede i institusjonen.
Matvalget skal bidra til at sikre at det bærekraftige måltidet er en del av endringen.
Hvordan et land forvalter sine matressurser sier mye om hvilke verdier det har.
Hvordan et land inntar sine måltider, både private og offentlige, beskriver ikke bare matkulturen, men også hvilken respekt vi har for hverandre.
Matnasjonen Norge
Matnasjonen Norge er etablert som en politisk ramme for næringsutvikling og verdiskaping med utgangspunkt i sunn og trygg norsk mat. De tre matministrene – landbruks- og matministeren, helse- og omsorgsministeren og fiskeri- og sjømatministeren har tatt særskilt eierskap til saken. Dette er gir matnasjonen Norge en tydelig og god forankring.
Visjonen om matnasjonen Norge må følges av konkret handling for å bli realisert. En slik satsing skal kunne gjenkjennes i alle nasjonens måltider. Ikke minst i offentlige måltider.
Leve hele livet
Leve hele livet, er en kvalitetsreform initiert av regjeringen. Målet er at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet. Leve hele livet handler om de grunnleggende tingene som oftest svikter i tilbudet til eldre: mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.
Matgledekorpset
For at visjonen om Matnasjonen og Leve hele livet skal kunne forvandles til konkret handling ble det i 2018 etablert et offentlig Matgledekorps.
Matgledekorpset skal forankre arbeidet fra Leve hele livet inn i et tverrfaglig samarbeid mellom helse og mat.
Matgledekorpset retter seg mot matfagarbeidere, de som har pleieoppgaver i institusjoner og i hjemmetjenesten, og for de som inspirerer kommuneadministrasjonen til å se sammenhenger mellom innkjøp av mat, kosthold og matglede. Matgledekorpset består av matentusiaster som deler erfaringer, veileder og har bred faglig kompetanse. Korpset vil også bidra til mere mat- og måltidsglede, redusere matsvinn og lage lokale møteplasser for dialog og erfaringsutveksling.
Matvalg og matglede
Mat og verdi er knyttet til hverandre. Klimaforandringer og trussel om tap av biologisk mangfold tvinger oss til å ta bevisste valg. Valg som er bra for både menneskene, dyra og jorda vi lever på. Matvalgets seks råd er helt konkrete: De tar ikke bare hensyn til en bærekraftig utvikling, men de fremmer også matglede, Leve hele Livet-reformen og visjonen om Matnasjonen Norge.
Det er Ann Kristin Møsth Wang som representerer Matvalget i Vikens Matgledekorps.
Sykehjemssektoren
Matvalget jobber med aktører i sykehjemssektoren. Næringsrik mat laget av gode råvarer er en viktig og verdig måte å vise omsorg på. Lukten av mat fra et kjøkken kan få frem gode minner. Lukten av mat fra et kjøkken kan også få fart på appetitten, og stimulere eldre og pleietrengende til spiselyst.