Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Lokal fôrseddel for skoleelever i Agder

Med utgangspunkt i den nasjonale strategien «Matnasjonen Norge», gjennomfører Agder fylkeskommune prosjektet «Matregion Agder 2022-2025», «Fôra» som prosjektet kjapt ble omdøpt til. Prosjektet har tre deler kalt «matpakker». Målsetting for Matpakke 1 i prosjektet er at mat og matproduksjon bidrar til bedre folkehelse og økt bærekraft.

30. mars 2023 fattet Hovedutvalg for Næring, klima og miljø i fylket følgende vedtak:

«Innen 2025 skal minst 50 % av råvarene, beregnet ut fra kostnad, hentes fra Agder. Målet er å sikre at potensialet for økt verdiskaping og innovasjon i hele Agder tas i bruk ved å legge til rette for analyser av innkjøp opp mot politiske mål for lokal næringsutvikling og bærekraft kan gjennomføres, utarbeide retningslinjer for gjennomføring og innarbeide en veiviser for sunn og helsefremmende mat»

I vedtaket var det å øke andel lokal mat det viktige, men helse ble lagt inn i vedtaket for å ivareta målene i Regionplanen. Bærekraft ligger inne i målsettingene til prosjekt Matregion Agder.

Etter et anbud ble Matvalget valgt til å veilede fylkeskommunen for å nå målet i vedtaket over. Prosjektperioden strekker seg starten på skoleåret 2024 til våren 2026.

Sju skolekantiner får anledning til å delta som piloter, samt alle skolekantinene inviteres til kurs og digital veiledning, hvor Matvalget vil stå for inspirasjon og faglig veiledning.

– I alle slike prosjekter er det mange ulike aktører som må forstå verdien i det man gjør og hvordan de kan bidra. Juliane Josephson fra Julianes kokebok omtaler vi som vår lokale heltinne. Hun er hyret inn fra Matvalget for å jobbe fysisk ute i skolekantinene i Agder, sier Kristine Svenningsen, rådgiver i Matvalget.

Det er mange faktorer å jobbe med knyttet til en sunn og bærekraftig kantine, og et av tiltakene Juliane gjør er å vise kantina og skolens elever og ansatte hvor spennende en bærekraftig salatbar kan være gjennom konseptet «Tasty tirsdag» / «Tasty torsdag». Her får elever smake gratis av et fargerikt, fullverdig måltid med lokale råvarer i sesong.

– At de ansatte i kantina erfarer at dette er salgbart er viktig for å våge skrittet det er å gå fra et kjent kantineutvalg til en bærekraftig kantine. Vi vil at elever (og ansatte) skal forstå hvor godt grønnsaker og kron kan være, og at de kan være en del en målsetting for fylket gjennom å spise mat fra lokale produsenter, kommenterer Svenningsen.

Matvalget skal bidra med tilretteleggelse for at fylkeskommunale kantiner i Agder skal nærme seg målsettingen om innkjøp av minst 50 % lokal råvare fra Agder i egen servering innen 2025. Videre vil vi jobbe for å øke forbruket av (norsk) økologisk mat, og sikre formidling av kunnskap om serveringen til de som spiser maten. Matvalget bidrar til å sikre at kantinene bestiller mat- og drikkevarer innen rammene til vedtatt politikk og dertil innkjøpsregime, og kan dokumentere at varene er bestilt samt fulgt opp dersom de ikke er levert. Matvalget bidrar til at analyser av innkjøpsstatistikk kan gjennomføres så langt det er mulig innenfor rammene av aktuelle innkjøpsregime og -leverandørkontrakter.

– Kan vi vise at man kan få et fullverdig måltid fra en salatbar på lokalevarer i sesong og at det smaker bra, har vi nådd et av vårt mål, sier Svenningsen.

Matvalget vil i samarbeid med Agder fylkeskommune legge til rette for at andre skoler/kantiner i regionen kan benytte erfaringene fra pilotene, og oppfordre til – gjennom eksemplenes makt, agendasetting og bidrag til politikkutvikling – at det på sikt serveres sunne og bærekraftig måltider i alle videregående skolekantiner og fylkeskantinene i Agder. Fortsettelsen følger!

Del denne artikkelen

Kontakt