Grønt sykehus – økologisk mat i spesialisthelsetjenesten
Matvalget gjennomførte i 2018, i samarbeid med Norsøk, en undersøkelse av status for innkjøp av økologisk mat ved norske sykehus. Bakgrunnen for denne utredningen, er en tidligere satsning på økologisk mat i spesialisthelsetjenesten – som en del av satsningsområdet «Grønt sykehus»
Helse- og omsorgsdepartementet satte i 2008 i gang med et større arbeid med klima- og miljøspørsmål gjennom det nasjonale prosjektet «Miljø- og klimatiltak i spesialisthelsetjenesten». Som en del av denne innsatsen på miljø og miljøsertifisering, pågikk delprosjektet «Mat, helse & miljø i spesialisthelsetjenesten» fra 2012 – 2015. Gjennom dette matprosjektet ble det etablert et nettverk mellom kjøkkensjefer og miljøledere/-rådgivere i helseforetakene, og prosjektet «Grønt sjukehus» koordinerte arbeidet. Matprosjektet hadde som mål å bidra til kunnskapsutvikling, inspirasjon og praktisk veiledning til helseforetakene som ønsker å øke andelen økologisk og lokal mat servert sine pasienter og medarbeidere. I tillegg ble det arbeidet med å redusere matsvinn.
Som et resultat av utredninga, ble det gitt en anbefaling (2016) til ledergruppa i helseforetakene om å vedta et mål om 15 % økologisk mat i sjukehusene. Saken kom opp i ledergruppa og de tok utredninga til etterretning, men uten å gjøre vedtak om økomål. Ledergruppa overlot til de regionale helseforetakene å se på hvordan de kan implementere 15 %-målet, men uten å legge føringer. Flere sjukehus kom i gang med å bruke økomat. Matvalget fulgte opp matprosjektet i Grønt sjukehus fra 2015, og fra utgangen av 2016 ble det opp til det enkelte helseforetak å videreføre en satsing på økologisk mat.