Gamle kornsorter på ny måte!
Nordisk og Baltisk Kornkonferanse arrangeres i 2021 på Vitenparken i ÅS 28.-29. oktober. Konferansen vil foregå både fysisk og på nett.
Kornkonferanse samler bønder, møllere, bakere, forskere og forvaltere fra landbruk, miljø og matrelatert forskning (spesielt ernæring og helse); og er et viktig bidrag til utvikling når det gjelder økologisk korndyrking og økologisk mattradisjon.
For å skape en helhetlig opplevelse både for konferansens deltakere og for fagmiljøet for øvrig; skal Matvalget utvikle, koordinere og realisere et bakelaboratorium og kompetanseverksted for bærekraftige måltider, som igjen kan stimulere til økt forbruk av- og innovasjon innen bevaringsverdig sortsmateriale for korn i Norge.
Kompetanseverksted med lærlinger og bærekraftige måltider
Flere av Norge – og Nordens – mest profilerte håndverksbakere vil delta på konferansen, og i samarbeid med Matvalget skal dette fagmiljøet tilrettelegge for testing, utvikling – og bespisning – av innovative måltidsløsninger basert på sortsrikt korn og mel. Gjennom praktisk utprøving, erfaringsutveksling og bespisning; vil kornkonferansen bidra til å sette fokus på kornet som en fremtidsrettet og bærekraftig råvare i norske kostholdpreferanser.
Artsmangfold og klimatilpasning for fremtidens landbruk
Konferansen setter lys på det uendelige mangfoldet av kornsorter som eksisterer i verden. Denne oasen av biologisk mangfold er viktig ikke minst med tanke på utfordringer knyttet til tilgang på genetisk materiale – sett i lys av klimautvikling og matsikkerhet. Med tiltagende utfordringer i sammenheng med langsiktig klimatilpasning og kortsiktig ekstremvær, er det mange erfaringer som viser at eldre sortsmateriale har nyttige og robuste kvaliteter. Dette har gjort at økologiske sortsforedlere over hele verden har interessert seg for bruk og bevaring av artsmangfoldig såvare.
Gjennom erfaringsutveksling og kunnskapsoverføring vil Nordisk og Baltisk Kornkongress bidra til å øke kompetansen om økologisk kornproduksjon og bevaringsverdige sorter, og dermed motivere dyrkere og foredlere til å prøve ut et større biologisk mangfold av kornplanter. Dette gir et bedre grunnlag for å velge ut klimatilpassede sorter for fremtidig dyrking, foredling og bruk, spesielt når det gjelder det økologiske markedet og å stimulere til småskala kommersiell bruk av et større biologisk mangfold.
Gjennom praktisk bakelab og kompetanseverksted for bærekraftige måltider basert på korn, vil de involverte kompetansemiljøene øke sin kunnskap, ferdigheter og kreativitet knyttet til bruk av bevaringsverdig sortsmateriale for korn.