Bærekraftige skolekantiner i Vestfold og Telemark
Matvalget samarbeider med Vestfold og Telemark fylkeskommune om bærekraftige kantiner i videregående skole. Gjennom tett samarbeid og kursing veileder vi pilotskoler i fylkeskommunen i hvordan man kan lage gode rammer for måltidsituasjonen gjennom å servere god ernæringsmessig kvalitet på maten, med fokus på matglede og bærekraft.
Gjennom den politisk vedtatte strategiplanen for videregående opplæring i Vestfold og Telemark 2021-2025 vil fylkeskommunen muliggjøre sunt og bærekraftig kosthold, og gi ungdom positiv erfaring med dette. Som sosial arena er kantina hjertet i skolen, stedet for gode opplevelser og måltidsglede. Det er her man kan fremme gode helsevalg og sette trivsel og inkludering i sentrum, sier strategiplanen.
I høst jobber Matvalget med Greveskogen videregående skole i Tønsberg og Vest-Telemark videregående skole på Dalen. Kantinene får veiledning og tett oppfølging i omleggingsprosessen med å øke innkjøp av økologiske matvarer og redusere matsvinn i henhold til Miljøfyrtårn, og gjøre vareinnkjøp i tråd med Nasjonalfaglige retningslinjer for mat og måltider i videregående skole. Men skolene får også hjelp til hvordan de kan forankre endringene i mattilbudet hos ledelsen, hos elevene, lærerne. Alle skal med! Kantinene på disse skolene er undervisnings- og omsorgsarenaene hvor målsetting er å tilby elevene og de ansatte hverdagsmat som er bra for hodet, kroppen og kloden.
Skolekantiner
En av gruppene Matvalget jobber mest med er skolekantiner. Vi ønsker å sette en ny standard for offentlige måltidstilbud og maten vi serverer barn og unge er sentral.