Vi ses til høsten!
- Publisert
- Oppdatert
Sommeren er her og Matvalgets ansatte, som andre, skal snart ta sommerferie og lade opp til en aktiv høst med barnehage- og skolestart og veiledninger til storkjøkken rundt om i landet. Allerede denne uken er den siste for Marte von Krogh, som har ledet Matvalget i ti år. Inn i hennes sted er Leif Magne J. Grastveit som er konstituert leder ut året. Leif Magne har vært rådgiver i Matvalget i sju år og har god innsikt i både historikk og dagens status for veiledningstjenesten.
– Marte har ledet oss siden starten. Hun har gjort en formidabel jobb med å bygge organisasjon og det er store sko å fylle, både for meg nå og fast leder når vi kommer dit. Vi er slik sett i en overgangsfase hvor vi må reorientere oss og finne ut hvordan vi skal jobbe fremover og hva vi skal jobbe med. For meg er det interessant og lærerikt å få muligheten til å prøve meg i en ny rolle, sier Leif Magne.
Siden årsskiftet har Matvalget vært aktive i alle landsdelene (unntatt Nord-Norge) og kurset, inspirert og veiledet offentlige storkjøkkenaktører på alle tre forvaltningsnivå i tillegg til flere enkeltstående oppdrag. Veiledningstjenesten har mange spennende satsinger til høsten, og har begynt å se videre mot 2026. Interesserte oppfordres til å ta kontakt for å undersøke om Matvalget kan bidra inn i deres virksomhet, offentlig eller privat.
– Det er stor interesse for bærekraftig matservering, både fra offentlige og private storkjøkken, men mange merker at matprisene har økt. Det har på den ene siden gjort at flere aktører må telle på kronene på hva de kan leie inn av faglige ressurser, men samtidig gjort oss veldig relevante fordi vi er spesialister på å finne løsninger som ivaretar flere hensyn samtidig. Det er en klar sammenheng mellom maten som anbefales av miljøhensyn og for folkehelsa, og denne maten er ikke nødvendigvis den dyreste heller. Men man må vite hva man skal handle inn og hva man bør lage og her spiller vi en viktig rolle.

Veiledningsløpene Matvalget gjennomfører innebærer ofte flere steg hvor man skal gi hele organisasjonen innsikt i hvorfor man gjennomfører endringer i måltidstilbudet, man skal inspirere til å ville ta gode matvalg, og man skal dokumentere at dette faktisk blir gjort. Analysearbeidet som inngår i Matvalgets portefølje, er noe flere virksomheter bestiller separat som en «hale» etter å ha gjennomført veiledningen.
– Vårt egenutviklede analyseverktøy er vi stolte av. Den gir oss en fordel fordi vi kan ikke bare konkret vise kunder hvordan de faktisk presterer på egne målsettinger, men vi kan også dokumentere om dette har varig effekt. Ikke bare storkjøkkenvirksomheter, men også forskningsinstitutter etterspør den innsikten vi sitter på.
Matvalget er delvis finansiert av Landbruksdirektoratet gjennom et oppdrag om å øke omsetning av økologiske produkter i offentlige storkjøkken. Dette oppdraget vil legges ut på anbud for andre gang i år, denne gangen også med et mandat om å øke omsetning av lokal mat og drikke.
– Å kunne skape bærekraftig endring ute i kantiner rundt om opplever vi som svært givende, og vi er naturligvis motiverte til å delta i denne konkurransen. Som en del av vårt tilbud til storkjøkkenvirksomheter, kan vi analysere innkjøpene de gjør. Det betyr også at vi kan dokumentere en positiv effekt av vår veiledning på bruk av råvarer, andel mat i tråd med kostholdsrådene, økologiandel, og forhåpentligvis lokalandel i løpet av høsten. I Landbruksdirektoratets årlige rapport om økologisk produksjon sto det for 2024 at grossistsalg til storkjøkken av økologiske varer har økt 7,4 prosent fra året før. Dette dekker salg gjennom flere av de store grossistene til hele storkjøkkensegmentet så vi kan ikke ta på oss æren for dette alene, men vi liker å tro at vi er en av dem som har bidratt.
Matvalget tilbyr et vidt spekter av tjenester både til store og små virksomheter, fra lange veiledningsløp og dyptpløyende innkjøpsanalyser til kurs, webinarer og mye mer.
– Vi får mye ros av de vi samarbeider med, men et punkt hvor flere har ment vi kan bli bedre er faktisk selvskryt. Dette er jeg, i all beskjedenhet, enig i: Vi legger ned en betydelig innsats for våre samarbeidspartnere, men vi formidler kanskje ikke alltid videre ut hva vi har gjort og hvor bred tjenestekatalogen vår faktisk er. Analyseverktøyet er godt kjent, men ikke like mange vet at vi utvikler andre praktiske verktøy for som f.eks. avvikshåndtering overfor grossistleddet, vi jobber både skriftlig og visuelt med både fagtekster og lettfattelige hefter og annet læremateriell. Dette skal vi ta videre tak i til høsten. Men før det fortjener alle ansatte i Matvalget en god sommerferie.
God sommer!