Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Ja til mer økologisk mat i det offentlige

  • Publisert
  • Oppdatert

Fra Ren Mat:

Etterspørselen er det som nå skal drive utviklingen av økologisk landbruk i Norge framover. Det bestemte Stortingsflertallet da de ga opp 15 prosent-målet på forsommeren i 2018, uten noen konkrete og helhjertede forsøk. Ikke engang i Stortingskantina ble 15 prosent-målet fulgt opp.

Heldigvis er mange andre offentlige kantiner og storkjøkken godt i gang med omlegging. De har satt seg egne mål om minst 15 prosent, eller mer, økologisk mat på menyen. Storsatsingen Økoløft i kommuner, som ble startet høsten 2007, har gitt konkrete resultater. Mange lokal- og fylkespolitikerne satte seg da hårete mål, og kjøkkenfolket brettet opp ermene. Mange barnehager, skoler og kommunale institusjonskjøkken har startet omlegging. Også flere sykehus og deler av Forsvaret har satt i gang. Og de lykkes. Over hundre av dem har nå Debios serveringsmerke, i gull, sølv eller bronse. De lar seg ikke snu nå.

Lokalpolitikere kan bestemme at det skal serveres mer økologisk mat i kommunale barnehager, kantiner og institusjoner. Det du kan gjøre, er å be dem vedta planer for å komme i gang. Prøver de seg med å si at økologisk er altfor dyrt og altfor mye jobb, kan du svare at nei, det blir ikke dyrere. Det har mange kommuner erfart. Ja, gode råvarer koster mer, men man må bare tenke annerledes, så går det i hop, selv på knappe budsjetter. Det finnes spisskompetanse på dette. Gjennom et landsdekkende nettverk av dyktige mat- og miljøveiledere kan Matvalget bistå i alt fra juridisk rådgiving på innkjøpsavtaler, strategisk planlegging, matfaglige kurs, inspirasjonskurs, seminarer, inspirasjonsturer og direkte veiledning på kjøkken.

Del denne artikkelen

Kontakt